Kjøkken Dumpster diving - hva er det?

Dumpster diving – hva er det?

-

- Advertisment -

For de som er ukjent  med fenomenet dumpster diving så er det som navnet kanskje tilsier at en rett og slett hopper oppi containere eller søppeldunker. Så kan en spørre seg selv hva i all verden en person skal oppi en container eller avfallsbeholer å gjøre? Vel, en tom container hadde vært ganske hensiktsløs å hoppe oppi, fordi målet med dumpsterdiving rett og slett er å finne ting som har blitt kastet, men som fortsatt kan tjene sitt formål. Og det er masse ting som blir kastet som fortsatt er brukbart, alt fra elektronikk til byggemateriell og mat. Så blir det store spørsmålet hvorfor man skal ta seg bryet med å dukke nedi søppel for å finne disse tingene når man kan få kjøpt det i butikken? Vel, for det første slipper man jo faktisk å betale for ting man finner, og for det andre er det jo rett og slett sløs med resurser å kaste disse tingene, og særdeles meningsløst i en verden hvor mesteparten av befolkningen sitter på minsteparten av ressursene.

Det som kanskje er mest interesant å dumpstre er mat. Hver dag kastes usannsynlig store mengder mat, som er like spisende og næringsrik som den som blir solgt i butikken. Jeg tenker i hovedsak ikke på mat som private husholdninger har kastet fra seg, men mat som butikkene kaster. Det har seg nemlig slik at butikker kaster mat som kanskje er en dag og to gammel (men som fortsatt er spisbar), eller bulkede grønnsaker, slik at de skal slippe å bli konfrontert med at de har «dårlige» varer i butikkene sine. I dagens kapitalistiske samfunn blir det på sikt mer lønnsomt å kaste slik mat, enn å risikere å miste trofaste, sære kunder, som ikke vil sette sine ben i en butikk hvor det selges «dårlige» varer..! Kiwi har jo også frukt- og grønnt garanti, som gir deg dobbel pris tilbake for de dårlige frukter og grønnsaker du kan finne i butikken som er dårlige, og for alle som klarer å legge sammen en og to, sier det seg vel selv at det er mer lønnsomt å tape enkeltprisen på en pære i forhold til det dobbelte av utsalgsprisen.

Denne maten kan selvfølgelig mette mange munner, og den kan mette de munner som enten ikke har råd til mat, eller av politiske årsaker ikke vil gi bort pengene sine til kapitalistiske supermarkedskjeder. Det ideélle hadde kanskje vært å tegnet opp et kart hvor man kan finne denne maten, men ikke alle leserene av GA befinner seg i tigerstaden, og jeg inbiller meg at om det hadde kommet opplistet en gitt butikkeier for øret at butikken hans fanntes på at kart over gratis mat hadde sikkerheten blitt trappet opp noen hakk. Her er heller noen generellle tips basert på egne erfaringer:

  • De fleste butikkeiere misliker at du tar søpla deres. Det setter dem paradoksalt nok i et dårlig lys at noen får nyss om at de kaster store mengder mat (på samme måte som det stiller dem i et dårlig lys at de selger dårlige matvarer). Prøv derfor å være diskrét, og helst besøk butikken noen timer etter stengetid.
  • Mange bakerier kaster alt av bakverk som ikke er dagsferskt. Har du et bakeri i nærheten med en (lett) tilgjengelig bakgård er det absolutt verdt å ta en titt. De fleste bakere står opp tidlig, så pass på å være tidligere enn dem, og senere enn stengetiden. Det kreves ikke mer enn en dags forhåndsarbeid for å finne ut når folk kommer på jobb, og når dem drar.
  • I en del storbyer låser butikkeierne containerene sine med hengelåser for å holde folk og dyr utenfor containeren, men dette er som regel ikke mer avanserte låser enn at selv en dirkeamatør skulle få den opp med litt trening. Dirker kan man enten lange selv (youtube it!) eller kjøpe for en rimelig penge på nett (dealextreme.com), Et dirkesett kan være en god investering, og hvis du setter det opp mot pengene du sparer på mat vil jeg tippe at du med regelmessig dumpstring har tjent inn dirkesettet etter en uke. Ved å dirke låsen opp, kan du pent og pyntelig sette den på igjen når du er ferdig, og ingen vil finne utav at du har lusket i søpla deres.
  • Europris kaster masse morsomme ting. I deres containere kan du regne med å finne alt fra utgått hermetikk (man tror det ikke før man får se det) til lettere ødelagte campingstoler.
  • Leter du etter mat er Kiwi et bra sted å starte, erfaringsmessig sørger frukt og grønntgarantien deres for at søppeldunkene deres aldri er tomme for slikt.
  • Leter du etter byggemateriell, er byggeplasser stedet å gå. Her finnes alt fra avkapp til sponplater og glava.
  • Leter du etter møblement ol bør du kanskje heller oppsøke privat-leide containere.
  • Sist men ikke minst: ikke ta mer en du behøver, eller klarer å dele med andre. Det kommer kanskje noen etter deg som også gjerne skulle hatt noe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

Navigering av fremtiden: En omfattende guide til effektive systemer for hjemmestyring av energi

I det stadig skiftende landskapet av bærekraftig livsstil har rollen til effektive systemer for hjemmestyring av energi...

Fordeler med å ha et garasjeskap

Fordeler med å ha et garasjeskap La oss være ærlige, i mange norske garasjer samler det seg opp...

AD + HR -annonsepakke – effektiv rekruttering i din bedrift

I følge ABSL -rapporten *skapes det om lag 85 nye arbeidsplasser daglig i BPO, SSC / GBS,...

20 grunner til å reise til Thailand

I Thailand begynner turistsesongen i begynnelsen av november. Temperaturen innen 25-28 grader celsius og en litt "kjøligere" aura gjør...
- Advertisement -

Dumpster diving – hva er det?

For de som er ukjent  med fenomenet dumpster diving så er det som navnet kanskje tilsier at en rett...

Hvilke hodetelefoner bør jeg velge?

Å velge riktige hodetelefoner er ikke problematisk bare for en lydfil som musikk er mer enn bare lyd. Passende...

Must read

Fordeler med å ha et garasjeskap

Fordeler med å ha et garasjeskap La oss...
- Advertisement -

You might also likeRELATED
Recommended to you